Reteta din Crisana: Curechi de dovleac (Descopera Traditiile Culinare Romanesti)

 • Reţeta face parte din a doua ediție a programului de educație culinară "Descoperă tradiţiile culinare româneşti!" derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Gold Maya și Heinner.
  Rețeta veche din Crișana "Curechi de dovleac" este folosită în satele din Munții Pădurea Craiului, judetul Bihor. Rețeta din Crișana a fost preparată de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager în cadrul Campaniei "Descoperă tradițiile culinare românești!".
  Ingrediente:
  • 1 dovleac de 2 kg (necopt),
  • 2 linguri de untură,
  • 1 ceapă,
  • câteva fire de mărar uscat,
  • 1 linguriţă de boia,
  • 1 lingură de făină Gold Maya,
  • 300 ml smântână sau lapte.
  Mod de preparare
  Se curăţă dovleacul de coajă şi de seminţe şi se răzuieşte până ce au forma unor tăiţei de dovleac.
  Se pune dovleacul într-un lighean, se adaugă 2 linguri de sare şi se înmoaie ca să iasă apă din dovleac. După 10 minute se stoarce.
  Se pun într-o oală 2 linguri de untură, se lasă pe foc să se încingă, se pune ceapa mărunţită și se rumeneşte. Se adaugă o lingură de făină şi o linguriţă de boia, mărarul, laptele acru sau smântâna, iar când începe să fiarbă toate se adaugă acei tăiţei de dovleac şi se lasă 20 -- 30 de minute la fiert.
  Mod de servire
  Se serveşte şi se pregăteşte în timpul verii când dovlecii sunt cruzi.
  Despre Munții Pădurea Craiului
  Munții Pădurea Craiului ocupă o suprafață de aproximativ 1150 km² și se încadrează din punct de vedere administrativ în partea central-estică a județului Bihor, ocupând o pondere de 15,2 % din suprafața acestuia. În același timp, reprezintă zona montană cea mai apropiată de orașul Oradea (aflat la circa 35 km de Vârciorog și la 60 km de Șuncuiuș).
  Despre parteneri
  Derularea activităților din cadrul celei de-a doua ediții a Campaniei "Descoperă tradiţiile culinare româneşti!" se realizează cu sprijinul brandului de morărit Gold Maya și al brandului de electrocasnice Heinner.
  Prezent pe piața din România din anul 2000, brandul Gold Maya înglobează toate calitățile și valorile unui brand de morărit premium sub o etichetă tradițională. Folosind cereale atent selecționate și procesate la cele mai înalte standarde de calitate, Gold Maya oferă făină de mălai grișat precum și făină de grâu BL 00, BL 55 și BL 65. Cu făina Gold Maya se pot pregăti retete diferite de pâine, cozonac sau diferite sortimente de prăjituri.
  Brandul Heinner cuprinde o gamă completă de electrocasnice, care vine în întâmpinarea nevoilor cotidiene din orice casă, sincronizând cerințele tehnologice cu confortul clientilor. Produsele se caracterizează prin design compact și ergonomic, completat de funcții multiple pentru ușurință, eficiență și confort în utilizare. Brandul Heinner este importat și distribuit de către Network One Distribution.
  Despre programul de educație culinară
  Campania "Descoperă tradițiile culinare românești" este a doua ediție a programului de educație culinară derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya și Heinner, în perioada ianuarie -- decembrie 2014.

  Category : Traditii Culinare romanesti

  #reteta#din#crisana#curechi#de#dovleac#descopera#traditiile#culinare#romanesti

  0 Comments and 0 replies
arrow_drop_up