Cum ataca corona virus celulele tale - How Coronavirus Hijacks Your Cells

3 years ago

SARS-CoV-2 Coronavirus

Virusul care provoacă Covid-19 se răspândește î prezent în întreaga lume . Cel puțin șase alte tipuri de coronavirus sunt cunoscute pentru a infecta omul, unele provocând răceala comună și două provocând focare: SARS și MERS.

Spike
proteine
Proteine
și lipide

Acoperit cu Spikes

Coronavirusul este numit după vârfurile coronite care ies din suprafața sa. Virusul este învelit într-o bulă de molecule lipide uleioase, care se destramă la contactul cu săpunul.

ACE2

Introducerea unei celule vulnerabile

Virusul intră în corp prin nas, gură sau ochi, apoi se atașează de celulele din căile respiratorii care produc o proteină numită ACE2. Se crede că virusul își are originea în lilieci, unde poate s-a atașat de o proteină similară.


Învelișul de protecție
ARN viral

Eliberarea ARN viral

Virusul infectează celula prin fuziunea membranei sale uleioase cu membrana celulei. Odată ajuns în interior, coronavirusul eliberează un fragment de material genetic numit ARN.

Proteine ​​virale
ARN viral

Detestarea celulei

Genomul virusului are mai puțin de 30.000 de „litere” genetice. (A noastră este de peste 3 miliarde.) Celula infectată citește ARN și începe să creeze proteine ​​care vor menține sistemul imunitar la îndemână și vor ajuta la asamblarea de noi copii ale virusului.

Antibioticele omoară bacteriile și nu funcționează împotriva virusurilor. Dar cercetătorii testează medicamente antivirale care ar putea perturba proteinele virale și pot opri infecția.

Nucleul celular
Proteine ​​virale

Crearea de proteine ​​virale

Pe măsură ce infecția progresează, utilajul celulei începe să producă vârfuri noi și alte proteine ​​care vor forma mai multe copii ale coronavirusului.

Asamblarea copiilor noi

Noi copii ale virusului sunt asamblate și transportate la marginile exterioare ale celulei.

Răspândirea infecției

Fiecare celulă infectată poate elibera milioane de copii ale virusului înainte ca celula să se descompună și să moară. Virusurile pot infecta celulele din apropiere sau pot ajunge în picături care scapă de plămâni.

Resturi de
celule moarte

Răspuns imun

Majoritatea infecțiilor cu Covid-19 provoacă febră, deoarece sistemul imunitar luptă pentru a elimina virusul. În cazuri severe, sistemul imunitar poate reacționa excesiv și poate începe să atace celulele pulmonare. Plămânii obstrucționează cu celulele lichide și pe moarte, ceea ce face dificilă respirația. Un procent mic de infecții poate duce la sindromul de detresă respiratorie acută și eventual la moarte.

Părăsirea trupului

Tusea și strănutul pot expulza picăturile încărcate de virus pe oamenii și suprafețele din apropiere, unde virusul poate rămâne infecțios câteva ore până la câteva zile. CDC recomandă persoanelor diagnosticate cu Covid-19 să poarte măști pentru a reduce eliberarea de viruși . Lucrătorii din domeniul sănătății și alții care au grijă de persoanele infectate ar trebui să poarte și măști.

Vaccin antigripal
Anticorp gripal
Vaccinul potențial pentru
coronavirus
Anticorpi
care vizează
virusuri

Un posibil vaccin

Un viitor vaccin ar putea ajuta organismul să producă anticorpi care vizează virusul SARS-CoV-2 și să-l împiedice să infecteze celulele umane. Vaccinul antigripal funcționează într-un mod similar, dar anticorpii generați dintr-un vaccin antigripal nu protejează împotriva coronavirusului.

Cum funcționează săpunul

Săpunul distruge virusul atunci când cozile care strălucesc apa din moleculele de săpun se cufundă în membrana lipidică și îl prind.

Cel mai bun mod de a evita să vă infectați cu coronavirus este să vă spălați mâinile cu săpun, să nu vă atingeți fața, să vă păstrați distanța de persoanele bolnave și să curățați regulat suprafețele folosite frecvent.

    0 Comments and 0 replies
arrow_drop_up