Rețetă tradițională din Ardeal: Tinsurică (Traditii Culinare Romanesti)

 • Reţeta face parte din a doua ediție a programului de educație culinară "Descoperă tradiţiile culinare româneşti" derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Gold Maya și Kotanyi Romania.
  Rețeta tradițională din Ardeal "Tinsurică" (sau "Întinsură") provine din satul Lăzești, Comuna Vadul Moților (Județul Alba) și a fost preparată de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu, în cadrul Campaniei "Descoperă tradițiile culinare românești!".
  Fotografiile rețetei au fost realizate de Point Studio iar filmul de preparare a fost produs de New Multimedia Solutions.
  Ca multe alte mâncăruri tradiționale cu specific pastoral, „Tinsurica"sau "Întinsura" a fost un fel de mâncare făcut de către crescătorii de animale fiind întâlnit în mai multe zone muntoase (Apuseni, Rânca.)
  Există mai multe variante de rețete, cu diferite ingrediente „albe" fiind adesea înlocuit laptele cu unt și/sau brânză.
  Ingrediente:
  • Lapte
  • Smântână
  • 1 lingura (cu varf) faina Gold Maya
  • Sare
  Mod de preparare:
  Se pune laptele la fiert. Dupa ce a dat în clocot se adaugă smântâna și apoi făina Gold Maya, în ploaie, amestecând permanent până se transformă într-un sos gros.
  Se adaugă sare Kotanyi.
  Se mănâncă dimineața sau seara, caldă, cu bucăți de pâine sau mămăligă.
  Secretul bucătarului
  Pentru a evita formarea cocoloașelor în tinsurică se amestecă permanent pe durata fierberii.
  Mod de servire
  Adevărata savoare a mâncării stă în „întingerea"cu bucăți de pâine sau a mămăligă în sosul alb (tinsurică). De aici provine și numele de "Tinsurică" sau "Intinsură"..
  Despre parteneri
  Din ianuarie 2014, derularea activităților din cadrul Caravanei "Descoperă tradiţiile culinare româneşti!" se realizează cu sprijinul brandului de morărit Gold Maya și al brandului de condimente Kotanyi Romania.
  Prezent pe piața din România din anul 2000, brandul Gold Maya înglobează toate calitățile și valorile unui brand de morărit premium sub o etichetă tradițională. Folosind cereale atent selecționate și procesate la cele mai înalte standarde de calitate, Gold Maya oferă făină de mălai grișat precum și făină de grâu BL 00, BL 55 și BL 65. Cu făina Gold Maya se pot pregăti retete tradiționale, produse de panificație, patiserie etc.
  Înființată în 1881, compania Kotanyi oferă peste 4.500 de produse către clienți din mai mult de 20 de țări diferite. Din 1981, compania este condusă de Erwin Kotanyi. Întotdeauna preocupat de cea mai buna calitate a produselor, Kotányi își testează regulat produsele: în Mai 2003 Kotányi implementeaza sistemul de certificare a calității ISO, o înaltă apreciere pe piața produselor alimentare.
  Despre programul de educație culinară
  Caravana "Descoperă tradițiile culinare românești" este a doua ediție a programului de educație culinară derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya și Kotanyi Romania, în perioada ianuarie -- decembrie 2014.
  În 2014 programul educațional este sprijinit de 75 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): Agro TV, Amelie.ro, Absolut TV, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Bucataria pentru toti, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Constanta Blog, deBanat.ro, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastromag, Gastro Media, Gatitul.ro, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, iasifun.ro, Imaginea mea, Infoest, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, La Bucatarie, Lugoj Online, Magazin Salajean, Monitorul de Botosani, metropotam.ro, Mujer, Monitorul de Galati, Online Sudent, Orasul Suceava, Papa bun, Pap Tot, Radio Fix Botosani, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Satmareanul.net, Senso TV, Somes TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, Viata Buzaului, Woman TV, WorldWide Romania, Ziarul Actualitatea, Ziarul de Iasi.
  Rețetele tradiționale ardlenești au fost preparate de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu la Point Studio.
  Rețetele tradiționale ardelenesti promovate în cadrul proiectului sunt oferite de Castelul Printul Vanator si Dracula, Vila Honor și Pensiunea Valea Mariilor din Ardeal.
  Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul www.traditiiculinareromanesti.ro, pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .
  Contact
  Larisa Toader
  Managing Director
  Russenart Communications<32>[email protected]

  Category : Traditii Culinare romanesti

  #reță#tradițională#din#ardeal#tinsurică#traditii#culinare#romanesti

arrow_drop_up
");